Større økonomisk vækst i Berlin end i resten af Tyskland

Erhvervsfremstød i Kina, en atmosfære af at alt kan lade sig gøre og eminente forhold for virksomhedernes R&D-afdelinger.

 

Zalando har lejet sig ind på de øverste 23 etager i et af de nye højhuse, som er i gang med at blive bygget på den østlige bred af floden Spree i Friedrichshain. I forvejen har en af Tysklands hurtigst voksende virksomheder allerede flere lejemål på arealet omkring Mercedes Benz-arenaen, som i folkemunde af samme grund også ofte kaldes Zalando-camp.

 

Stigende indbyggertal, lavere arbejdsløshed, højere skatteindtægter, øget økonomisk vækst. Hele grundlaget for Berlins positive udvikling hænger sammen med væksten i erhvervslivet, men det er næppe muligt at vide, hvad der er årsag, og hvad der er virkning. Uden medarbejdere ingen virksomheder, uden virksomheder ingen jobs, uden jobs ingen tilflytning af indbyggere og sådan kan man fortsætte. At udviklingen er positiv kan aflæses i tallene. I 2017 omsatte Berlins 155.000 virksomheder for 229 mia. euro, hvilket var en stigning på 11,6% i forhold til 2016. I takt med udviklingen er det blevet betydeligt mere opløftende at være økonomiansvarlig for Berlins husholdningsbudget. For eksempel steg skatteindtægterne fra erhvervslivet med 61% i perioden fra 2009-2017.

Dobbelt så stor BNP-vækst
Målt ved BNP voksede Berlins økonomi i 2018 med 3,1%, hvilket er mere end dobbelt så meget som Tysklands økonomi som helhed. Det er femte år i træk, at Berlins økonomiske vækst er større end den samlede vækst i Tyskland. Væksten i 2018 er sket i et klima, hvor både Brexit og handelskrigen mellem USA og Kina ellers har lagt en dæmper på virksomhedernes vækstmuligheder i Tyskland og i andre vesteuropæiske økonomier, og skønt Berlins erhvervsliv ikke er gået fri af konsekvenserne, har den klaret sig bedre.

Berlins Industri- og Handelskammer (IHK) har opgjort, at omkring 400 virksomheder i byen er særligt udfordret på grund af Brexit, fordi hovedparten af deres aktiviteter foregår i Storbritannien eller med virksomheder i Storbritannien. De har fået hjælp af IHK til at håndtere de potentielle udfordringer, der vil være forbundet med, at deres vigtigste handelspartner forlader EU. Det anspændte forhold mellem de to stormagter, USA og Kina rammer særligt de virksomheder, som har mange internationale aktiviteter, men også her har IHK fungeret som hjælper med at afbøde uheldige effekter heraf. I april sidste år stod IHK bag et erhvervsfremstød i Kina. Det officielle besøg blev blandt andet brugt til at åbne en ny erhvervsafdeling i Beijing, som kan hjælpe med at bane vejen for øget samhandel mellem de berlinske og kinesiske virksomheder og med at få adgang til det kinesiske marked.

Berlin, centrum for internetvirksomheder
Berlins største fremtidige vækstpotentiale ligger i den videnstunge servicesektor. Derfor satses der massivt på at skabe gode forhold for forskning og udvikling, og der arbejdes på at etablere og udbygge rammer, som sørger for, at innovative forretningsudviklere og deres medarbejdere kan mødes med forskere på universiteterne. I Berlin er der således et netværk af fagspecialister og innovations- og teknologiparker tilknyttet mange af de videregående uddannelsesinstitutioner

Omkring 120.000 studerende er i gang med en uddannelse i en af Berlins mere end 110 uddannelsesinstitutioner, og sektoren beskæftiger omkring 80.000 videnskabsmedarbejdere, professorer, tutorer osv. De seneste tal fra 2016 viser, at virksomhedernes udviklingsbudgetter steg 21,5% på et år.

Informations- og kommunikationsteknologi er et af de forskningsområder, Berlin satser på. Samarbejdet mellem de tekniske og kreative virksomheder på den ene side og uddannelsesinstitutionerne og forskerne på den anden betyder, at byen i dag regnes for at være Tysklands centrum for internetvirksomheder. Dette understøttes af statistikken for, hvor erhvervslivet oplever størst vækst. Fra 2016 til 2017 er antallet af beskæftigede inden for informations- og kommunikationsteknologi vokset med 9%, og siden 2010 er beskæftigelsen i sektoren vokset med næsten 48%. De 9.700 it-virksomheder omsatte i 2017 tilsammen for 13,2 mia. euro. Berlins satsning på teknologisektoren er samtidig med til at tiltrække iværksættere fra hele verden, som opfinder nye digitale løsninger til alt fra biler, robotter og parkeringshuse.

Startup – Alt er muligt
Samlet bidrager iværksætterne med omkring 100.000 arbejdspladser. De seneste 10 år har Berlin fået ca. 40.000 nye virksomheder hvert år. Når man spørger iværksætterne, hvorfor Berlin er et godt sted at grundlægge sin virksomhed, svarer flere: ”Anything goes”. Med det mener de, at byen har en stemning og atmosfære, der virker ansporende på at starte noget nyt op og bare gøre det. Flere start-upper fremhæver også, at Berlin allerede har et velfungerende økosystem rundt om iværksættervirksomhederne. Faciliteter, rådgivning osv. er etableret og fungerer godt. Endelig er byen i stand til at tiltrække kapital til de nye iværksættere. I 2017 tiltrak Berlin 3 mia. euro i risikovillig kapital, hvilket i europæisk sammenhæng kun overgås af London.n

 

Berlins førende og største hospital, Charité Universitets Hospital, er i 2019 endnu engang blevet kåret som Tysklands bedste hospital. Anerkendelsen er tilfaldet hospitalet syv år i træk. Fornylig har Charité indgået samarbejde med et dansk biotekselskab, Oncology Venture, om at udvikle personlig kræftmedicin. Som et led i samarbejdet har det danske selskab etableret sit eget laboratorium på Charité University Hospital.

 

 

To virksomheder en del af væksten

Oncology Venture A/S udvikler personrettet medicin, tilpasset den enkelte patients genetik. Medicin, som er blevet opgivet, fordi det kun virker på en lille procentdel af patienterne, får dermed en ny chance. Når biotekselskabet etablerer deres nye laboratorium hos det berlinske sundhedsflagskib, Charité Universitets Hospital, bidrager det både til og er et resultat af byens positive udvikling.

Zalando er en berlinsk start-up-virksomhed, som er vokset med raketfart, fordi flere og flere europæer foretrækker at shoppe den nyeste mode hjemme fra sofaen. Når virksomheden lejer de 23 mest attraktive etager i en af de kommende skyskrabere, skyldes det, at Berlin tilbyder både de rette it-kompetencer og det rette miljø at vokse i.

 

Modsat skaber Zalando jobs og bidrager dermed til byens vækst. Når skyskraberen står færdig, vil der med 2500 medarbejdere være god plads mellem skrivebordene, men kun kortvarigt. Ved udgangen af 2022 forventes den gode udsigt fra toppen af bygningen at skulle deles af 6000 medarbejdere, og i alt forventer Zalando at have op til 10.000 medarbejdere på lønningslisten om tre et halvt år. Selskabet har fået succes med deres partnerprogram, hvor varemærker køber sig ind på Zalandos kunde- og salgsplatform. Antallet af kunder er steget fra 23,1 mio. til 26,4 mio., og i takt hermed er platformen derfor blevet mere attraktiv.